Development Of Java Based Rfid Application Programmable Interface For Heterogeneous Rfid System - Ali, Mohammed F. M. (2010)

(untitled)
Pembangunan applikasi RFID adalah tugas yang amat sukar dan mencabar. Antara kesukaran dan cabaran termasuk ketidakpiawaian perisian dan perkakasan daripada pembekal peralatan, masalah keserasian antara sistem operasi serta kekurangan kepakaran dalam pengaturcaraan RFID tingkat bawah yang sukar dipelajari. Untuk mengatasi masalah ini, satu aplikasi antara muka boleh aturcara (API), dipanggil RFIDTM (RFID Tracking & Monitoring) Application Programmable Interface, untuk Sistem Heterogen RFID telah direkabentuk dan diimplementasi. API ini telah berjaya digunapakai dalam prototaip applikasi menggunakan beberapa jenis dan konfigurasi pembaca aktif dan pasif meliputi Pembaca RF Code Mantis II 433.92MHz, pembaca RF modul cc1020ua 433 GHz Texas Instruments, Pembaca USM 2.45 GHz Contactless Active Integrated Reader (CAIR) dan Pembaca pasif UHF.