Evaluation Of Two Refined Mann–Whitney Procedures - Lai , Choo Heng (2009)
Pengujian ke atas persamaan min dua kumpulan yang tidak bersandar merupakan satu masalah inferens yang sering berlaku dalam bidang pendidikan dan psikologi. Antara ujian yang lazim digunakan ialah ujian-ujian klasik seperti ujian t dan ujian Mann-Whitney. Namun demikian ujian-ujian klasik ini mempunyai kelemahan kerana prestasi mereka bergantung ke atas anggapan-anggapan tertentu.