Effect Of Different Dietary Lipid Sources On Growth, Tissue Fatty Acid Composition And Muscles Quality Of African Catfish (Clarias Gariepinus) - Baghwetah, Ahmed Mohammed Ahmed (2009)

(untitled)
Kajian ini dijalankan untuk menguji kesan penggantian sepenuhnya dan penggantian separa minyak ikan (FO) dengan minyak kelapa sawit mentah (CPO) dan minyak kelapa (CNO) ke atas prestasi pertumbuhan, penggunaan pemakanan, kandungan proksimat dan kandungan asid lemak di dalam otot dan hati ikan keli Africa (Clarias gariepinus). Ini diikuti dengan kajian kesan penyimpanan beku ke atas kualiti otot ikan setelah diberi pemakanan uji selama 12 minggu. Lima diet praktikal berisonitrogen (35% protein kasar) dan isotenaga (19.73 kJ g-1) dirumuskan untuk mengandungi 8% minyak ikan (FO, Diet 1), minyak sawit mentah (CPO, Diet 2), minyak kelapa (CNO, Diet 3), 1:1 minyak ikan ke minyak sawit mentah (FO/CPO, Diet 4) dan 1:1 minyak ikan ke minyak kelapa (FO/CNO, Diet 5). Setiap diet diberi kepada dua replikat kumpulan ikan yang mengandungi 90 ekor ikan, pada berat awal 6±0.05 gm yang ditempatkan dalam tangki simen sehingga ikan membesar sehingga saiz pasaran sebanyak  180 gm.