Phosphorylation And Regulation Of Human Choline Kinase Beta By Protein Kinase A - Chang , Ching Ching (2015)

(untitled)
Kolina kinase (CK) adalah enzim pertama yang terlibat dalam laluan CDP-kolina untuk proses biosintesis fosfatidilkolina yang merupakan komponen utama fosfolipid membran. CK terdiri daripada tiga isoform iaitu CKα1, CKα2 dan CKβ. Pengawalaturan enzim ini adalah penting dari segi fisiologi. Perubahan metabolik CKα telah dikaitkan dengan pembentukan tumor, manakala mutasi atau pemadaman gen chkβ boleh menyebabkan distrofi otot.