Production of rice husk activated carbon for improving urban dry weather flow quality at sungai pinang basin. - Yahaya, Nasehir Khan E M (2011)
Kajian ini mengkaji potensi sekam padi yang terdapat di Malaysia sebagai bahan asas untuk penghasilan karbon teraktif yang dapat digunakan untuk menyingkirkan bahan pencemar kuprum (II), zink (II) dan keperluan oksigen kimia dalam larutan akues.