Safety Analysis Of Unsignalized Intersections Under Erroneous Road Crash Data Influence - Ahmed, Ashar (2016)
Data kemalangan merupakan asas data pengangkutan yang sangat penting bagi sesebuah negeri, Pengecaman kawasan berisiko tinggi lazimnya menggunakan data kemalangan ini. Tanpa maklumat tepat dan yang boleh tentang lokasi kemalangan maka tiada kemalangan boleh dikenalpasti dengan tepat pada seluruh rangkaian pengangkutan. Walaupun kekurangan ini telah disebutkan dalam pelbagai dokumen ilmiah tetapi kajian untuk memperbaiki kekurangan ini masih tidak dapat dikenalpasti. Ini merupakan motivasi untuk penyelidikan ini. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk membangunkan kaedah yang boleh digunakan untuk menganggar lokasi tepat bagi kemalangan yang telah berlaku, menjalankan analisis mikroskopik pada tapak yang dikenalpasti dan untuk merumuskan model anggaran risiko yang boleh merangkumi tingkah laku serta parameter trafik yang bersesuaian dengan keadaan di Malaysia. Kaedah menganggar lokasi memerlukan data daripada dua punca; iaitu data lapangan dicerap daripada tapak manakala data kemalangan diperolehi dari MIROS (Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya, Malaysia). Daripada keputusan proses pembaikan, setelah menggunakan Algoritma “Nested Filtered Search (NFSA)” untuk memadankan kemalangan dengan persimpangan di mana kemalangan itu mungkin berlaku, maka 16 persimpangan telah berjaya dipadankan dengan betul. Lanjutan dari langkah pertama, fasa kedua telah dimulakan. Dalam fasa ini, data telah dicerap di setiap lokasi menggunakan pencerap data bersama rakaman video digunakan secara serentak untuk memperolehi data tingkahlaku. Hasil kajian telah mengenalpasti pergerakan belokan khusus yang diistilahkan sebagai perjalinan percantuman ke kanan (WMRT) yang dilakukan oleh kenderaan dari jalanraya minor telah dikenalpasti. Analisis selanjutnya, menggunakan teknik konflik, mendedahkan bahawa WMRT adalah lebih selamat daripada pembelokan ke kanan yang konvensional. Parameter ini telah digunakan dalam pembentukan model bersama dengan penerimaan sela dan jenis kenderaan untuk menganggarkan kebarangkalian konflik serius berlaku. Model ini telah berjaya menganggarkan sela genting selamat untuk motorsikal dan kenderaan lain yang membelok ke kanan daripada jalanraya minor ke major. Satu parameter baharu dikenali sebagai ‘nisbah kepadatan sisi dekat kepada sisi jauh’ telah diperkenalkan dan didapati mempunyai hubungan yang tinggi antara kemalangan dan konflik ditapak. Ini telah menghasilkan penemuan kepada hubungan bersyarat antara peratusan motorsikal, nisbah itu dan kemalangan serta konflik yang berlaku ditapak. Kebarangkalian kemalangan dan konflik meningkat dengan penurunan peratusan motorsikal yang bergerak pada arah sisi jauh dengan syarat nisbah kepadatan sisi dekat kepada sisi jauh adalah lebih daripada satu. Hasil penyelidikan ini telah berjaya menangani ralat daripada data kemalangan dan meningkatkan keselamatan pada persimpangan yang tidak mempunyai lampu isyarat.