A new approach based on honeybee guarding system to improve intrusion detection system. - Ahmed Ali, Ghassan (2011)
Serangan yang semakin meningkat terhadap rangkaian dalam pelbagai cara yang canggih mendapat perhatian daripada pihak keselamatan rangkaian. Sistem pengesanan penerobohan (intrusion detection system, IDS) digunakan untuk mengenal pasti atau membezakan antara pengguna yang sah (legitimate incomer) dengan peneroboh.