Optimizing Physiological, Psychological and Performance Outcomes Using Tapering Techniques Among Junior Cyclists - Ishak, Asmadi (2016)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan peningkatan beban latihan dalam tiga hari terakhir fasa taper menggunakan protokol taper eksponen ke atas pemboleh ubah fisiologi, psikologi dan ujian masa 20KM dalam kalangan pelumba basikal remaja. Kajian ini melibatkan kumpulan kawalan dan dua kumpulan eksperimental iaitu kumpulan taper eksponen yang telah diubah suai dan kumpulan taper eksponen biasa. Dua puluh satu pelumba basikal remaja lelaki terlibat dalam kajian ini dan sembilan belas (19) peserta (purata umur = 16.95 + 0.8 tahun) menamatkan kajian sehingga ke peringkat akhir. Peserta dipadankan berdasarkan nilai pengambilan oksigen maksimum (VO2max) dari pengukuran awal dan dibahagikan kepada tiga kumpulan; taper eksponen biasa (NET), taper eksponen yang telah diubah suai (MET) dan kumpulan kawalan (CON).