Ace and Actn3 Polymorphisms, Aerobic and Anaerobic Capacities, Bone and Muscular Performance in Malay Athletes and Non-athletes - Xiao, Li (2016)
Kajian ini bertujuan untuk menyiasat hubungan antara polimorfisme gen ACE I/D dan polimorfisme gen ACTN3 R577X, kapasiti aerobik dan anaerobik, tulang dan prestasi otot dalam kalangan atlet dan bukan atlet Melayu. Seramai 132 peserta telah menyertai kajian ini. Kesemua peserta atlet (atlet lelaki, n = 33; atlet wanita, n = 33) dan bukan atlet (lelaki bukan atlet, n = 33; perempuan bukan atlet, n = 33) Melayu telah dikenalpasti genotip polimorfisme ACE gen I/D dan polimorfisme ACTN3 gen R577X mereka dengan menggunakan teknik PCR