Fabrication of a Reuseable Plastic Based X-ray Dosimeter for Radiotherapy - Tariq, Iqbal (2016)
Tujuan kajian ini adalah untuk menghasilkan dosimeter komposit plastik untuk mengukur dos sinaran foton sinar-X yang digunakan dalam radioterapi. Kriteria untuk dosimeter yang dicadangkan adalah kos yang rendah, penggunaan yang mudah, bahan bukan toksik, dan boleh diguna semula. Sebagai dosimeter, ia harus mempunyai sensitiviti dan kebolehpercayaan yang cukup dalam lingkungan ukuran dos kepentingan dalam radioterapi.