Privatized Facilities Management at Government Hospitals in the Northern Region of Malaysia - Saddum, Muhammad Nizar (2015)
Perlaksanaan penswastaan perkhidmatan sokongan hospital bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan pengurusan kemudahan di hospital kerajaan tidak pernah diverifikasikan sejak mula dilaksanakan pada tahun 1997. Kajian ini menghuraikan cara perlaksanaan penswastaan perkhidmatan penyenggaraan fasiliti, menyiasat masalah dan menilai tahap kepuasan kakitangan hospital terhadap perlaksanaan perkhidmatan penyelenggaraan fasiliti di kawasan kajian. Beberapa sesi temuramah telah dijalankan bersama pihak syarikat konsesi dan borang soal selidik telah diedarkan bagi mencapai objektif kajian. Perlaksanaan “Hospital Specific Implementation Plan (HSIP)”, “Deduction Formula”, “Management Information System (MIS)” dan penyelenggaraan fasiliti secara menyeluruh telah dijalankan oleh syarikat konsesi bagi mencapai piawaian dan prosedur operasi hospital. Maklumbalas daripada 472 kakitangan hospital yang terlibat dalam kajian ini menunjukkan bahawa masalah yang paling ketara berlaku yang berkaitan dengan perkhidmatan lift dengan index purata 2.37 dan kebocoran disebabkan lapisan kalis air gagal berfungsi dengan indeks purata 3.28. Secara keseluruhannya, pihak kakitangan hospital berpuas hati dengan perlaksanaan penswastaan perkhidmatan pengurusan fasiliti di kawasan kajian dengan keseluruhan indeks purata 4.0. Oleh itu, langkah-langkah tebatan yang sesuai boleh dijalankan oleh Kementerian Kesihatan untuk projek pembinaan hospital kerajaan pada masa hadapan bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan perkhidmatan penyenggaraan di hospital kerajaan.