Analysis of Drum Brake Squeal - Abdul Hamid, Muhammad Najib (2015)
Bentuk lenturan semasa operasi digunakan untuk menentukan mod bentuk getaran bagi kasut brek semasa kejadian bunyi kiut brek gelendong. Pengukuran bentuk lenturan semasa operasi bagi kasut brek adalah didapati dalam mod pulasan dan menyamai mod bentuk yang diperolehi melalui eksperimen modal bagi kasut brek dalam keadaan bersentuhan dengan gelendong brek. Model matematik bagi darjah kedua kebebasan dihasilkan dengan menggunakan maklumat daripada eksperimen modal dan juga frekuensi bunyi kiut iaitu 1850 Hz. Dalam kajian ini, bentuk lenturan semasa operasi digunakan dalam melaksanakan ubahsuai struktur dinamik kepada kasut brek bagi meningkatkan kestabilan sistem brek. Model parameter tergumpal bagi kasut brek ini digunakan untuk menilai kesan ubahsuai struktur dinamik dengan kaedah analisis fana. Model matematik tersebut menghasilkan keputusan yang hampir sama dengan eksperimen dan ini membolehkan para jurutera menilai parameter yang penting dalam menghasilkan brek gelendong yang bebas dari bunyi kiut. Seterusnya, bunyi kiut grek gelendong ini dianalisa pula menggunakan kaedah unsur terhingga. Kajian kedua meliputi kestabilan dinamik bagi brek gelendong yang terdiri daripada satu gelendong yang berputar dan dua kasut brek yang static yang mana kesan putaran diambil kira dalm analisis nilai eigen kompleks. Pengaruh kelajuan putaran gelendong diwakili oleh kesan Coriolis and daya empar. Hasil kajian menunjukkan satu mod tidak stabil pada 1658 Hz dan nilai ini hampir dengan frekuensi yang diukur. Apabila kelajuan ditingkatkan, bahagian positif pada nilai eigen kompleks menurun dan menjadi negatif apabila kelajuan melebihi 600 putaran seminit.