The Development of The Odour Threshold Test for Environmental Odour Assessment - Rosli, Ros Nadiah (2015)
Pengeluaran bau boleh menyebabkan gangguan yang serius kepada penduduk di sekitar kawasan tersebut. Di Malaysia, Olfaktometer digunakan untuk mengukur bau berdasarkan nilai kepekatan bau yang dihasilkan. Olfaktometer tersebut amat mahal dan memerlukan operator profesional dalam pengendaliannya. Oleh itu, kajian ini telah dijalankan untuk menghasilkan kaedah pengukuran bau berkonsepkan Beg Bau Tiga Segi. Kaedah pengukuran bau yang dihasilkan di dalam kajian ini mempunyai keunikannya yang tersendiri iaitu roda bau bergambar dan skala keselesaan bau yang digunakan sebagai pengukuran tambahan kepada parameter penilaian bau. Semasa persampelan dan pengukuran bau, sesetengah pembolehubah yang mungkin memberi perubahan kepada nilai kepekatan bau telah dikenalpasti. Pembolehubah tersebut (saiz panel, bilangan beg yang diguna semula dan masa penyimpanan sampel di dalam beg) disaring dengan mengendalikan ujikaji menggunakan rekabentuk factorial. Hasil kajian mendapati hanya bilangan beg yang diguna semula dan masa penyimpanan sampel di dalam beg yang menyebabkan perubahan terhadap nilai kepekatan bau. Di akhir kajian ini, sebuah pokok peramal untuk persampelan dan pengukuran bau dicadangkan untuk analisis pengukuran bau di makmal. Pokok peramal yang dihasilkan di dalam kajian ini berupaya mengenalpasti prosedur penilaian bau dan peralatan yang sesuai untuk digunakan dikawasanpengeluaran bau.