Development of Automated Testing Equipment for Very High Frequency Radio - Letchumanan, Harindravel (2015)
Radio dua hala merupakan satu alat telekomunikasi yang terdapat di pasaran sejak dulu lagi dalam bidang telekomunikasi. Beroperasi secara dua hala, radio dua hala digunakan dalam pelbagai bidang seperti ketenteraan, radio amatur, bomba serta banyak lagi bidang komersial. Untuk melaksanakan analisis Radio Frekuensi (RF) terhadap radio dua hala, banyak industi menggunakan kaedah manual di mana manusia terpaksa melakukan pengujian RF dan kaedah ini memakan tenaga serta masa. Thesis ini membincangkan cara untuk menyelesaikan masalah ini. Objektif utama bagi Penghasilan Peralatan Pengujian Automatik(ATE) bagi Radio Frekuensi Tinggi adalah untuk menganalisa keupayaan radio dua hala, melaksanakan pengujian RF berlandaskan TIA603C dan menghasilkan program bagi Peralatan Pengujian Automatik (ATE) untuk melaksanakan analisis tersebut. Untuk menjayakan projek ini, beberapa kaedah telah diaplikasikan dari segi perisian dan perkakasan. NI LabVIEW adalah perisian yang diguna pakai sebagai program ATE. Satu program automasi telah direka menggunakan perisian NI LabVIEW untuk melakukan pengujian ATE bagi radio dua hala selepas melakukan analisis RF berlandaskan standard TIA603. Manakala buat aspek perkakasan, satu kotak kawalan laluan RF telah direka bentuk. Kotak kawalan ini dikawal menggunakan program automasi yang direka dengan NI LabVIEW. Data yang diperoleh telah disusun dalam bentuk jadual. Data yang digunakan bagi perbandingan adalah menggunakan data automasi dan data kaedah manual. Bila dibandingkan, data yang disusun agak sama; membuktikan bahawa proses pengautomasian dalam projek ini berjaya. Di samping itu, masa untuk melakukan analisis RF juga dipendekkan. Kesemua analisis ini telah dilaksanakan mengikut Telecommunication Industry Association (TIA).