Non-Destructive Crack Detection Technique by Means of Microwave Imaging - Enoch, Jiya Adama (2015)
Bangunan-bangunan dan struktur awam selalunya terbeban dengan beban melebihi had sehingga membawa kepada kemerosotan dan kelemahan struktur penahanan dan mengakibatkan keretakan. Keretakan dalam konkrit atau bahan berasaskan simen membawa ancaman besar kepada mana-mana struktur awam: ianya sangat berbahaya dan telah membawa kepada banyak kemusnahan dan kerosakan. Walaupun satu keretakan kecil yang kelihatan tidak penting boleh membesar sehingga akhirnya menyebabkan kegagalan struktur yang serius. Selain daripada pemeriksaan manual yang tidak efektif dan memakan masa, beberapa teknik ujian penilaian tanpa musnah pernah digunakan untuk mengesan keretakan. Contohnya, ultrasonik, getaran dan teknik regangan, namun ada di antara penderia yang digunakan samada terlalu besar ataupun beresolusi rendah. Objektif utama adalah untuk mengkaji kemungkinan pengesanan keretakan di dalam konkrit atau simen menggunakan gelombang mikro bersama dengan algoritma lengah-dan-campur. Pertama sekali model pelbagai jenis keretakan di dalam bata disimulasikan menggunakan teknik FDTD. Keputusan dari simulasi digunakan untuk menentukan parameter persediaan eksperimen. Bata dan struktur konkrit dengan keretakan telah digunakan sebagai bahan ujikaji. Daripada keputusan eksperimen, didapati isyarat dengan frekuensi 1 hingga 7 GHz menghasilkan resolusi dan penembusan yang optimum. Keretakan sekurang-kurangnya sebesar 5 mm telah berjaya dikesan dengan resolusi λ/4, yang membolehkan pengesanan keretakan tahap awal. Kesimpulannya teknik pengimejan gelombang mikro mempunyai potensi untuk mengesan keretakan di dalam konkrit atau bahan berasaskan simen dengan resolusi yang tinggi.