Polymer And Mechanical-Stretching Effects On Lateral Flow Membrane - Khamis, Mohamad Faizal (2013)
Fungsi membran dalam pemegunan dan kadar pengangkutan analit banyak dipengaruhi oleh morfologi fizikal dan komposisi kimia. Kedua-dua faktor ini memainkan peranan penting untuk mendapatkan hasil yang cepat dan tepat, dan elemenelemen ini dapat ditingkatkan dengan memanipulasi formulasi cecair membran seperti kepekatan polimer dan kelikatan polimer. Selain itu, struktur liang membran dapat diubah dengan regangan haba-mekanikal. Keputusan eksperimen menunjukkan bahawa pada kepekatan polimer yang lebih rendah iaitu 5% berat, masa aliran sisi adalah berkurangan tetapi keupayaan ikatan protein adalah rendah. Dari segi kelikatan polimer, pada kelikatan yang lebih rendah 25-50 kcP, larutan menjadi terlalu cair (membran tidak dapat dibentuk) manakala pada kelikatan tinggi 800-1000 kcP menyebabkan ikatan protein yang tinggi tetapi perlahan masa aliran sisi berbanding dengan kelikatan polimer medium 50-100 kcP. Sementara itu, membran dengan regangan mendatar memberikan masa aliran sisi yang lebih cepat berbanding dengan konfigurasi lain tetapi ini menyebabkan ikatan protein yang rendah. Walau bagaimanapun, regangan membran masih disyorkan, kerana pembaikan dari segi masa aliran sisi daripada 404 s kepada 281 s untuk jarak aliran 2 cm jalur dengan hanya sedikit penurunan pada ikatan protein daripada 5107 μg cm-3 kepada 5017 μg cm-3. Kajian ini dapat memberikan kefahaman yang lebih mendalam berkaitan dengan proses manipulasi membran untuk memberikan prestasi membran yang lebih baik dalam aplikasi pengesanan bio. Pada ketika ini, kajian lebih mendalam perlu dilakukan untuk memperbaiki ikatan protein membran kerana prestasinya sentiasa tidak berkadar langsung dengan masa aliran sisi.