Normalisation Of The International Normalised Ratio Prior To Interventional Procedure: Is It Necessary? - Mohamad Mahyedin, Mohd Tarmizi (2017)
Latar belakang: Plasma sejuk segar (fresh frozen plasma; FFP) ialah komponen darah yang sering dipohon oleh doktor sama ada bertujuan untuk transfusi terapeutik atau transfusi profilaktik. Transfusi profilaktik FFP di kalangan pesakit yang mempunyai masalah pembekuan darah (coagulopathy) adalah untuk mengelakkan episod pendarahan ketika prosedur rawatan invasif. Nilai international normalised ratio (INR) melebihi 1.50 sering dijadikan nilai penanda bagi transfusi FFP sebelum prosedur intervensi. Kajian ini berhasrat untuk menilai keberkesanan transfusi FFP dalam menormalkan bacaan INR sebelum prosedur intervensi dijalankan dan menentukan hasil transfusi ini (perbezaan INR, episod pendarahan dan reaksi tindakbalas transfusi). Kaedah: Kajian prospectif keratan rentas dijalankan dengan data daripada 81 pesakit yang menerima transfusi FFP sebelum prosedur intervensi selama tempoh tiga bulan (Disember 2016 hingga Febuari 2017). Kajian ini telah dijalankan di Hospital Kuala Lumpur dan Pusat Darah Negara. Subjek kajian ini dipilih secara persampelan khusus di mana setiap pesakit yang merekodkan bacaan INR melebihi 1.50 dipilih. Data diperoleh daripada rekod perubatan pesakit dan diisi dalam proforma kajian. Kesemua data demografik dan klinikal berkaitan dengan keberkesanan transfusi FFP dicatatkan dan kemudiannya dianalisa.