Understanding Platelet Thrombogenicity Cascade Of The Biodegradable Chitosan Derivatives In Von Willebrand Disease In Vitro - Periayah, Mercy Halleluyah (2015)
Biobahan kitosan diperolehi daripada cengkerang hidupan laut mempunyai potensi yang besar bagi kegunaan klinikal kerana ia dapat bertindak balas dengan sel-sel platelet secara bebas untuk membantu proses pembekuan darah. Penyelidikan ini mengesahkan keupayaan biobahan kitosan untuk merangsangkan mekanisma platelet dari penderma darah normal dan pesakit von Willebrand disease (vWD) in vitro.