The Translation Of Metaphors In Selected Political Speeches (1988 – 1999) Of King Hussein Of Jordan From Arabic Into English - Mufadi Alharahsheh, Abdallah Mohammad (2016)
Peranan penting bahasa Arab di dunia telah mewujudkan permintaan yang signifikan bagi terjemahan daripada bahasa Arab kepada bahasa Inggeris. Metafora (isticarah) dalam retorik Arab merumus tahap pengetahuan dalam konteks gaya bahasa Arab dan ia merupakan elemen perbandingan penting yang mampu membangkitkan emosi yang kuat dan pemikiran yang mendalam pada manusia