Konsep ‘Alam Takambang Jadi Guru’ Terhadap Organisasi Ruang Rumah Tradisional Negeri Sembilan (RTNS) Di Rembau, Malaysia - Abdul Wahab , Mohamad Hanif; Bahauddin, Azizi (School of Social Sciences, USM, 2017)
Rumah tradisional Negeri Sembilan (RTNS) berbeza dengan rumah adat Minangkabau (RAM) walaupun dari kebudayaan yang sama. Ini kerana masyarakat Minangkabau mengadaptasikan falsafah alam takambang jadi guru dalam sistem kehidupan mereka. Kertas kerja ini bertujuan untuk membentangkan kajian tentang hubungan alam dengan organisasi ruang RTNS di daerah Rembau. Kajian kualitatif ini menganalisa 10 kajian kes RTNS dan menilai unsur-unsur alam yang dizahirkan pada RTNS. Hasil kajian mendapati organisasi ruang RTNS dipengaruhi oleh unsur sungai adalah berbeza dengan RAM yang dipengaruhi oleh unsur gunung. Disebalik perbezaan ini RTNS dan RAM menzahirkan persamaan dimana perletakan ruang kedua-dua rumah mengambilkira keharmonian persekitaran selaras dengan konsep ‘alam takambang jadi guru’.