Gelagat Dan Tingkahlaku Golongan Muda Berpolitik Di Terengganu - Mamat, Nurhazilah; Aziz, Nazli (School of Social Sciences, USM, 2017)

(untitled)
Golongan muda merupakan aset kepada sesebuah negara dan mereka juga merupakan penentu masa depan sesebuah masyarakat dan negara. Pentingnya golongan muda bukan sahaja terletak kepada bilangan golongan muda yang ramai dan sebagai tenaga utama dalam proses pembangunan dan pembinaan satu bangsa malaysia, tetapi juga sangat bergantung kepada golongan muda yang aktif, berdisiplin dan progresif. Globalisasi, perubahan struktur dan kemunculan kelas menengah merupakan di antara faktor utama yang berperanan mengubah gelagat dan tingkahlaku golongan muda dalam berpolitik di Terengganu. Kertas konsep ini akan meneliti gelagat dan tingkahlaku golongan muda berpolitik di Terengganu dan mengenalpasti jenis gaya pengikutan golongan muda dalam berpolitik. Di Terengganu, kajian gelagat dan tingkahlaku golongan muda dalam berpolitik masih kurang dijalankan terutamnaya dalam aspek hubungan kepengikutan golongan muda dengan prestasi organisasi dalam organisasi politik.