Budaya Bandar Dan Konsumerism Melalui Pendekatan Karya Seni - Saat, Mohammad Khizal; Shaari, Shahrul Anuar (2014)

(untitled)
Kajian ini adalah untuk menjelaskan bagaimana gaya hidup budaya masyarakat bandar menerusi eksplorasi penggunaan imej, teks dan bahan berdasarkan prinsip konsumerisme melalui penghasilan karya seni. Bagi memahami budaya hidup atau gaya hidup adalah penting dengan memahami kelakuan sesuatu golongan tersebut. Gaya hidup masyarakat bandar adalah dipengaruhi oleh budaya sosial institusi yang ditegakkan disekitarnya. Ini boleh dikenalpasti melalui budaya materialisme dan konsumerisme pengguna yang dilihat berperanan dalam pembentukan gaya hidup sesebuah masyarakat di bandar. Tambahan pula segala kegiatan di dalam bandar ini samada dari dan aspek masyarakat, prasarana atau infrastruktur yang merangkumi aspek perindustrian, perdagangan dan perkhidmatan saling berkait serta dianggap sebagai nadi pertumbuhan sesebuah bandar. Situasi ini memberi impak ke atas budaya konsumerisme masyarakat bandar dan seterusnya melahirkan nilai dan kepercayaan yang tersendiri. Persekitaran bandar secara langsung boleh memberi impak terhadap gaya fikir dan tingkah laku masyarakat di dalamnya. Melalui pendekatan kajian yang bersifat diskriptif pemahaman terhadap penghasilan karya yang menggunakan pendekatan materialisme dan konsumerisme dirujuk bagi menjelaskan konteks kajian yang dijalankan. Dengan berpandukan kepada beberapa karya seni yang berkaitan, kajian ini akan memberi penjelasan lebih lanjut untuk memahami bagaimana penghasilan sesuatu karya seni dan hubungannya dengan persekitaran semasa