Konsep dan amalan kesedaran terhadap isu-isu alam sekitar di peringkat awalan projek pembinaan melalui fasa pengurusan nilai. - Omardin , Mohammad Affendy; Abidin, Nazirah Zainul (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Pembangunan pesat sesebuah komuniti amat diperlukan untuk meningkatkan ekonomi terutama dalam melibatkan industri pembinaan.Namun, kealpaan dalam mengejar pembangunan yang pesat seringkali mengabaikan aspek kelestarian alam sekitar. Menyedari akan pentingnya kelestarian alam sekitar dalam sektor pembinaan maka, kajian ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti dan mengkaji tahap keprihatinan kelestarian alam sekitar dan pengamalan menerusi projek pembinaan di peringkat pra-pembinaan.