Orang Brunei di Pulau Pinang 1820an:Keluarga Pengeran Shahabuddin. - Ariff, Rizol Md (2017)
Satu masa dahulu Brunei sebuah negara yang merangkumi seluruh Sarawak dan sebahagian Sabah. [Rujuk rajah 1]. Ia sebuah negara yang luas.