Effects of adhesion failure on moisture damage of warm mix asphalt containing cecabase additive - Khan Kakar, Muhammad Rafiq (2015)
Campuran asfalt bersuhu sederhana (WMA) adalah teknologi yang membolehkan pengurangan ketara suhu pencampuran dan pemadatan campuran asfalt panas lazim.Teknologi ini boleh menjimatkan kos, meningkatkan kebolehkerjaan, mengurangkan kesan pengeluaran gas rumah hijau dan mesra alam. Walau bagaimanapun, WMA mudah terdedah kepada kerosakan lembapan sebagai akibat suhu pengeluaran yang lebih rendah. Hal yang demikian menyebabkan kegagalan rekatan, dan seterusnya pelucutan pengikat asfalt daripada agregat. Dalam kajian ini, bahan tambah campuran suam Cecabase digunakan untuk menurunkan suhu pengeluaran dan meningkatkan keboleh-rekatan asfalt dengan agregat. Pengikat jenis PG-64 dan PG-76 digunakan untuk menyediakan spesimen ujian. Bertindak sebagai surfaktan apabila dicampurkan dengan pengikat asfalt, Cecabase menggalakkan rekatan pada antara muka pengikat asfalt dan agregat. Keputusan ujian makmal secara keseluruhannya menunjukkan bahawa penambahan Cecabase tidak memberi kesan yang ketara ke atas reologi bahan pengikat dan kandungan pengikat optimum. Pendekatan baru melalui analisis imej digunakan untuk mengklasifikasikan kerentanan kegagalan rekatan dalam campuran asfalt sebagai akibat kerosakan lembapan. Hasil kajian menunjukkan kegagalan rekatan meningkat dengan bilangan kitaran beku dan cair dan campuran yang mengandungi pengikat PG-76 mempamerkan kegagalan rekatan yang lebih rendah berbanding pengikat PG-64. Ujian tegangan langsung substrat pengikat-agregat dan ujian tarik-keluar dijalankan untuk menilai kegagalan rekatan.