Pembinaan kaedah penyelidikan Islam menggunakan ilmu Qira'at - Hassan, Shahir Akram (2015)
Dalam mengkaji Islam dan dan hal ehwal orang Islam, penggunaan Kaedah Penyelidikan Lazim dilihat tidak sesuai. Oleh yang demikian, banyak usaha dilakukan dalam ilmu Sains Kemasyarakatan Islam untuk membina Kaedah Penyelidikan Islam.