PEMBIUSAN DALAM PEMBEDAHAN SATU PROSEDUR PENTING - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
KUBANG KERIAN, KELANTAN, 11 Mac 2016 - Prosedur pembiusan yang dijalankan oleh doktor bius sebelum melakukan pembedahan dibuat agar pesakit dibedah tanpa rasa sakit. Pensyarah dan Pakar Bius Pusat Pengajian Sains Perubatan, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Mohd Zulfakar Mazlan menjelaskan, prosedur pembiusan boleh dibahagikan kepada dua iaitu pembiusan penuh (general) dan pembiusan setempat (regional).