Newborn hearing screening in the special care nursery of hospital Universiti Sains Malaysia Kota Bharu - Al-Kiiamesy, Khaled Saad (2002)

(untitled)
Pengesanan awal dan pengurusan terhadap masalah pendengaran terhadap bayi baharu lahir adalah mustahak. Memandangkan implikasi masalah pendengaran di kalangan bayi baru lahir ini boleh mengakibatkan masalah dalam perkembangan berbahasa dan pertuturan. Kadar prevelan masalah pendengaran saraf di kalangan bayi baru lahir ialah 1 hlngga 2 bagi setiap 1000 kelahiran, di mana ia meningkat di kalangan kumpulan yang berisiko tinggi hlngga 1-2 bagi setiap 1 00 bayi baru lahir. Kajian ini di jalankan terhadap bayi baru lahir yang terdapat di dalam SCN HUSM sebelum mereka discaj. Ujian saringan pendengaran menggunakan transient-evoked otoacoustic emissions (TEOAEs) yang terbahagi kepada dua proses.