The comparison between extra-amniotic saline infusion and gemeprost as abortificient in mid-trimester silent miscarriage - Ibrahim, Adibah (2002)
"Extra- amniotic saline infusion" (EASI) bukanlah satu agen pengguguran yang baru, tetapi sebagaimana yang dilaporkan, ia adalah satu kaedah yang selamat digunakan. Di sebaliknya, Gemeprost merupakan kaedah yang popular dan kerap digunakan tetapi mahal. Pada ketika ini, perbelanjaan rawatan adalah tinggi. Dengan sebab itu, sesetengah hospital mencari altematifbagi menggugurkan kandungan. Berrnu1a dari 1hb. Mac 2001 sehingga 28hb. Februari 2002, seramai 91 pesakit "silent miscarriage" telah dipilih secara rawak untuk kedua- dua kaedah pengguguran ini, iaitu kaedah EASI atau Gemeprost. Keberkesanan kedua-dua kaedah ini dibandingkan dari segi kesempumaan pengguguran, jangkamasa yang diambil untuk mengalami keguguran, jangkamasa berada di hospital, kos rawatan, kesan sampingan dan akhimya penerimaan pesakit terhadap kaedah tersebut.