Sejarah sosioekonomi Daerah Yan dari 1909 hingga 1957 - Teh, Koon Hoo (2003)
Kajian ini memfokuskan kepada isu sosioekonomi Yan, Kedah dari 1909 hingga 1957 dengan penelitian kepada aspek peminggiran dan penindasan serta optimisme dan survival (kemandirian). Kajian ini mendapati peminggiran dan penindasan berlaku seiring pada zaman kolonial. Demi survival, penduduk Yan bersikap optimistik lalu dapat menyesuaikan diri untuk menangani masalah yang timbul daripada fenomena peminggiran dan penindasan.