Relationship between psychopathology and problem behaviour of schizophrenic patients and burden experienced by primary caregivers - Othman, Zahiruddin (2001)
Trend terkini ke arah psikiatri komuniti menyaksikan peralihan sebahagian besar beban penjagaan pesakit mental yang kronik dari institusi kepada keluarga. Tujuan kajian ini adalah untuk menilai hubungan di antara psikopatologi dan tingkah laku bermasalah empat puluh lima pesakit skizofrenia dan beban yang ditanggung oleh penjaga mereka. Psikopatologi dan tingkah laku bermasalah pesakit masing-masing dinilai berpandukan Skala Sindrom Positif dan Negatif (PANSS) dan Jadual Tingkah Laku Sosial (SBS).