Assessment of menopausal symptoms and attitude, and intervention study on knowledge of hormone replacement therapy among peri menopausal women seen at outpatient department (KRK) & Obstetrics and Gynaecology clinic (O&G), HUSM - Nik Kazim, Nik Harlina Roza (2001)
Kajian ini adalah untuk memeriksa sikap dan pengetahuan pengguna tentang terapi penggantian harmon (TPH), mengenai alam putus haid, gejala putus haid, penggunaan TPH, dan juga membandingkan tahap pengetahuan asas sebelum dan selepas program intervensi kaunseling secara individu diberikan. Di dalam kajian ini soalan yang telah dilengkapkan oleh 55 pengguna TPH daripada klinik menopos, HUSM dan 54 pesakit (bukan penggunaTPH) daripada Klinik Pesakit Luar, HUSM sebagai kontrol. Kajian ke atas duo kumpulan ini dijalankan serentak mulai lhb Jun hingga 31 Disember 2000. Terdapat 40 soalan yang mana ianya diterjemahkan dan ditambah daripada soalan-soalan yang digunakan dalam kajian-kajian di London dan Scotland untuk disesuaikan dengan masyarakat tempatan.