Studies on side effect profile of treated hypertensives on selected pharmacotherapy - Ismail, Marina (2001)
Penyakit darah tinggi merupakan sejenis penyakit yang memberikan implikasi yang besar kepada kesihatan seseorang pesakit. Rawatan penyakit ini adalah panting bagi mengurangkan kadar komplikasi dan kematian. Kawalan terhadap tekanan darah melalui penggunaan ubat-ubatan yang dapat bertindak balas dengan baik, dos yang bersesuian dan kos yang rendah adalah diperlukan. Disamping itu, penggunaan ubat yang paling baik dan mempunyai kesan sampingan yang paling sedikit perlu diamalkan. lni adalah penting bagi mempastikan penggunaan ubat dapat diambil secara berterusan dan kualiti kehidupan pesakit dapat dipertingkatkan. Di Hospital USM, metoprolol digunakan secara meluas. Metabolismanya dipengaruhi oleh kepelbagaian debrisoquinehydroxylase yang mempunyai perbezaan yang ketara antara sesebuah bangsa atau etnik. Kebanyakan kesan sampingan mungkin dipengaruhi oleh paras ubat yang berlebihan di dalam darah yang diakibatkan oleh kurangnya metabolisms dalam tubuh seseorang.