Validation of international prognostic index for non-hodgkin's lymphoma in northeast Peninsular Malaysian Malays - Abdullah, Abu Dzarr Ganesh (2002)
Indeks Prognosis Antarabangsa {IPI) telah diketengahkan untuk menstratumkan risiko pesakit limfoma bukan Hodgkin (NHL) dan mengenalpasti subset pesakit berisiko tinggi yang mungkin tidak dapat bertindakbalas terhadap kemoterapi dengan memuaskan. IPI telah dibentuk berlandaskan model populasi pesakit berbangsa barat. Kami telah menlaksanakan suatu kajian longitudinal melibatkan pesakit NHL aggresif yang menerima rawatan di Hospital USM dari I haribulan J anuari 1990 ke 31 haribulan Disember 2000. Kajian ini hanya melibatkan pesakit berbangsa Melayu. Ini bertujuan untuk menguji kesesuaian penggunaan IPI ke atas etnik tersebut. Ciri-ciri klinikal sepertimana yang telah diuji dalam model IPI yang asal, telah diuji ke atas kohort kami. Pencapaian pesakit dari segi kadar respons sempurna (complete response rate : CR), kadar kemandirian keseluruhan (overall survival rate: OS) dan kadar kemandirian bebas penyakit (disease free survival rate: DFS) bagi setiap faktor eli atas telah eli olah. Pada masa yang sama data-data yang diperolehi telah digunakan untuk membentuk profit penyakit NHL dalam populasi kami.