BANGUNKAN KECINTAAN KEPADA NEGARA MELALUI SEJARAH LISAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 2 September 2015 – Sejarah lisan mampu menanamkan bibit kecintaan mendalam kepada negara seperti mana yang dilakukan di negara-negara maju. Pensyarah Bahagian Sejarah Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (PPIK) USM, Profesor Madya Datin Dr. Mahani Awang@Musa misalnya (mailto:Awang@Musa misalnya) sangat tertarik dengan cara negara Singapura yang menarik generasi muda negaranya untuk mencintai tanah air dengan mengambil pendekatan menerangkan kepada rakyatnya tentang sejarah negara melalui sejarah lisan atau ‘oral history’ yang digerakkan melalui Pusat Sejarah Lisan Singapura bermula di peringkat sekolah rendah.