Active sites for adsorption of B-carotene - Tan, Siam Hwa (1982)

(untitled)
Tabii tapak aktif dalam aluminosilikat untuk penjerapan B-karotena telah diperiksakan. Zeolit bertukaran kation mempunyai berbagai darjat pertukaran NH4+, Mg2+, Ca2+, Fe3+ dan Cu 2+ telah disediakan. Kehabluran sampel-sampel itu aelepas diaktifkan pada 450 °C telah Hiperiksakan oleh difrakse sinar X dart luaa permukaan ditentukan dengan penjerapan N2 (BET). Keasidan permukaan sampel ini juga ditentukan oleh pentitratan tak-berair dengan menggunakan penunjuk trifenilmetanol.