Penghijrahan masuk buruh-buruh dari luar Pulau Pinang ke kawasan perindustrian di zon perdagangan bebas Bayan Lepas, 1977 - Mohd. Nordin, Omar (1978)
Perpindahan atau penghijrahan adalah satu tajuk yang tidak asing lagi bagi kita dewasa ini. Manusia sering bergerak dan berpindah-pindah dari satu tempat ke satu yang lain untuk memenuhi kehendak naluri mereka. Keadaan seperti ini terdapat di merata-merata baik di negara-negara maju maupun di negara-negara kurang maju. Keadaan sekarang adalah berbeda-beda dan kehendak serta kebolehan manusia juga adalah berbeda-beda. Keadaan-keadaan seperti ini, iaitu apa yang dikatakan faktor-faktor 'tolakan' (push) dan tarikan (pull) dari segi ekonomi dan sosial telah mendorongkan manusia berpindah dari tempat ke tempat.