Analisa pola-pola petempatan penduduk : kajian kes Daerah Perak Tengah - Jalaluddin, Mohd. Ali (1983)
Kajian ini adalah untuk membuktikan kebenaran hipotesis yang telah dibentuk iaitu, "Walalaupun tumpuan pembangunan di dalam kawasan kajian adalah tertumpu kepada pembangunan di dalam sektor pertanian, namun strategi pertumbuhan khutub boleh meningkatkan taraf kehidupan penduduk".