RADON BERUPAYA BERI PETUNJUK BENCANA ALAM - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 10 Julai 2015 - Di sebalik kesan langsung radon, sejenis gas radioaktif yang boleh menyebabkan kanser paru-paru pada manusia dalam jangka panjang, ia turut berupaya menjadi petunjuk akan berlakunya bencana alam di muka bumi. Pakar rujuk dalam bidang Sinaran, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr. Mohamad Suhaimi Jaafar berkata, sehingga kini kebanyakan kajian radon lebih menumpukan kepada kesan langsung gas itu kepada kesihatan manusia.