Membaca masa silam Kadazandusun berasaskan mitos dan legenda - Low, Kok On (2003)
Sehingga masa kini, sesetengah orang Kadazandusun masih mewarisi cerita mitos dan legenda daripada nenek moyang mereka. Berdasarkan teks-teks verbatim hasil daripada kerja lapangan dan koleksi mitos dan legenda yang telah diterbitkan, penyelidikan ini cuba mendekati persepsLorang Kadazandusun terhadap aspek-aspek seperti kemunculan Tuhan/dewa-dewijmakhluk mitos diikuti dengan penciptaan alam semesta, asal manusia pertama (premordial man), kosmologi, kepercayaan, tahyul, pembentukan suku, pembukaan petempatan baru1 dan unsur-unsur kehebatan nenek moyang Kadazandusun. Persepsi masa silam orang Kadazandusun dalam aspek-aspek yang disebut di atas juga dibandingkan dengan persepsi masa silam pelbagai suku dan bangsa lain.