Transfer of power as a function of direction and mental model : a field experiment - Lo, Pei Shih (2003)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pemindahan kuasa di antara dua peringkat dalam organisasi yang terdiri daripada individu dan kumpulan. Kajian ini akan melihat sama ada pemindahan kuasa berlaku dari satu kumpulan yang berpengaruh kepada individu yang tidak berpengaruh dan daripada individu yang berpengaruh kepada kumpulan yang tidak berpengaruh. Kajian ini juga menganalisa sama ada persepsi individu dalaman dan individu luaran akan mewujudkan jurang dalam proses pemindahan kuasa. Beberapa faktor yang perlu diambil kira dalam pembentukkan pengenalpastian kuasa identiti dan reputasi dan dipindahkan dengan berkesan di antara individu dan kumpulan dalam organisasi adalah turut dijelaskan. Kajian ini telah dijalankan ke atas sampel yang terdiri dari 227 orang eksekutif dan pegawai pengurusan dalam industri pembuatan semikonduktor, di Zon Perindustrian Bebas, Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia.