Some correlates of lower secondary school modern mathematics over and underachievement - Lim, Ewe Jin (1977)
Pencapaian lampau dan singkat dalam matematik kerapkali dilihat dari segi penjimatan dan pembaziran sumber-sumber pendidikan. Dalam dunia sekarang di mana persaingan begitu hebat, pandangan seperti ini sangatlah penting, dan lebih-lebih lagi di negara-negara yang sedang membangun seperti Malaysia di mana sumber dan masa adalah terbataso Kajian ini cuba menentukan unsur-unsur pertalian yang berkaitan rapat dengan pencapaian lampau dan singkat dalam matematik di sekolah, dan juga membandingkan unsur-unsur pertalian dalam perkara pencapaian lampau dengan unsur-unsur pertalian dalam perkara pencapaian singkat. Ia juga cuba mencari kefahaman tentang keertian setengah unsur-unsur pertalian itu dari segi kurikulurn "Matematik Moden" yang sedang dilaksanakan di Malaysia.