BANTUAN ASAS HAYAT MAMPU SELAMATKAN NYAWA PESAKIT - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
KUBANG KERIAN, 18 Jun 2015 - Segera, berterusan dan berkualiti merupakan penentu kepada kejayaan bantuan asas hayat kepada pesakit yang diserang penyakit jantung. Menurut Pensyarah Kanan, Jabatan Perubatan Kecemasan, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Tuan Hairulnizam Tuan Kamauzaman, asas bantuan hayat merupakan kaedah rawatan awal menyelamatkan nyawa yang diberikan kepada mangsa yang tidak sedarkan diri disebabkan oleh serangan penyakit jantung yang mudah dipelajari oleh orang awam.