A case study of the environment of a teachers training college in Penang, Malaysia - Law, Swee Keat. (1981)

(untitled)
Jika setiap individu itu berbeza dari individu lain dalam keadaan fizikal dan psikologikalnya, begitu juga institusi-institusi pengajian tinggi boleh dibezakan dari segi struktur,objektif,kursus,guru,buku,ujian,syarahan,peraturan-peraturan, undang-undang dan sikap ahlinya. Akan tetapi sesebuah institusi pengajian tinggi sepatutnya mempunyai ciri-ciri tersendirian, bersesuaian dengan kedudukannya, yang menjadikannya lebih daripada satu koleksi objektif-objektif, sikap-sikap dan sifat-sifat. Keadaan inilah yang mengasingkannya dari institusi lain dan walaupun sifat ini tidak boleh didefinisikan dengan tepat, ianya akan mempengaruhi kita pada saat kita melangkah ke alam institusi itu. Pengaruh ini mungkin menjadi kuasa pembina yang kuat pada semua yang menuntut dan bekerja di dalamnya.