Attitude towards exporting and perceived domestic market environmental forces : Malaysian managers' perspective - Munusamy, Jayaraman (2004)
Proses globalisasi dan kemunculan kawasan perdagangan bebas mendorong firma-firma MACPM untuk mengeksport. Kajian ini bertujuan untuk meninjau sikap pengurus terhadap eksport dan persepsi pengurus terhadap faktor-faktor persekitaran pasaran dalam negeri di kalangan pengurus-pengurus yang bekerja dengan firma-firma MACPM. Kajian ini juga bertujuan untuk menjelaskan sama ada perbezaan di antara sikap pengurus terhadap eksport dan persepsi pengurus terhadap faktor-faktor persekitaraan pasaran Jalan negeri adalah punca perbezaan profil demografi pengurus dan tempat kerja pengurus. Data dikumpul melalui soal selidik dari 135 firma yang merupakan ahli-ahli Persatuan Pembekal Proton dan Kelab Vendor Perodua.