Industrial estates and regional economic development: a case study of the Prai industrial area, Penang - Chi, Seck Choo (1980)

(untitled)
Estet-estet perusahaan boleh menjadi alat yang berkesan bagi desentralisasi industri berasaskan kepada potensi mereka berfungsi sebagai pusat ekonomi di kawasan-kawasan yang kurang maju. Kemunculan pentingn~a rancangan pembangunan wilayah di Negara-negara yang sedang membangun melambangkan keperluan untuk melakukan lebih banyak kajian-kajian empirikal yang dapat menghuraikan dan menganalisakan bagaimana estet-estet perusahaan dapat dijadikan komponen-komponen yang relevan dalam pembangunan wilayah.