Development of remote monitoring techniques using electrical impedance spectroscopy and fibre optics - Ali Abu Iznead, Basem Abdel Jalil (2010)
Kajian ini adalah berkaitan dengan pembangunan beberapa pengesan berasaskan bidang opto-mekatronik dan agro-elektronik bagi pengukuran kuantiti elektrik dan bukan elektrik. Pembangunan ini bertujuan menghasilkan pengesan yang berkos rendah dan mempunyai rekabentuk ringkas, dengan ketepatan dan kejituan yang baik serta dapat digunakan di tempat yang terpencil. Pengesan pertama dibangunkan berasaskan bidang opto-mekatronik untuk penyukatan suhu dari jauh. Ia memainkan peranan penting dalam penilaian keselamatan dan kestabilan pelbagai sistem. Pengesan yang dibangunkan mempunyai ketepatan 1% atau lebih baik dan dapat mengukur suhu sehingga 30°C. Pengesan kedua dibangunkan untuk pengukuran arus elektrik dari jarak jauh menggunakan peranti magnetooptik. Ia telah digunakan dengan jayanya untuk pengukuran arus sehingga 60 A.