The crystallisation of Alkaline-earth Metal Tungstates from solutions in Sodium Tungstate Melts - Subramaniam, Appalasami (1977)

(untitled)
Kerja ini mengemukakan suatu kajian mengenai penghabluran Tungstat logam Alkali-Bumi dari larutan lebur Natrium Tungstat. Keterlarutan Garam-Garam logam Alkali-Bumi pada suhu-suhu yang berbeza antara 600° ke 1200°C telah didapati dari bahan bacaan yang tertentu. Kajian kuantitatif peringkat awal mengenai penghabluran Titanat Logam Alkali-Bumi dibuat dengan cora penyejukan perlahan yang berterusan kepada larutan tepu lebur Logam Klorid Alkali-Buml dart suhu pengabl.wan awtd, T~ = 1000° ke 1200°C, ke takat suhu ambien. Kesan suhu penghabluran awol dan keterlarutan zat laruton suhu penghabluran awal(soling tindakon zat larutan-pelarut) dan kadarcepat penyejukan atas bentuk hablur ohkir dikaii. Hastl kojion ini dibanding dengon hasil kojion peringkat awol mengenai penghobluran Tungstat Logam Alkali-Bumi dengan cora penyejukan perlahan berterusan kepada larutantepu lebur Tungstat Natrium dari suhu-suhu penghabluran awal, T 0 = 800 ke 1000 C, ke takat suhu ambien. Tungstat Natrium digunakan sebagai pelarut yang sesuai bagi penghabluran Tungstat Logam Alkali~Bumi dalam lingkungkan bezantara suhu T 0 = 800° ke 1000°C dan kadar-kadar penyejukan RT = 40° ke 200° C sejam.