Kepimpinan Transformasi Pengetua Dan Penggantian Kepimpinan Sebagai Penentu Komitmen Terhadap Organisasi Dan Perlakuan Warga Organisasi Pendidikan - Abdullah, Abdul Ghani (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2005)
Tujuan utama kajian ini ialah untuk mengenal pasti kesan kepimpinan transformasi pengetua dalam konteks penggantian kepimpinan. Data guru dan pengetua daripada 151 buah sekolah dikumpul dengan menggunakan kaedah split sampling dan diproses melalui unit analisis peringkat sekolah. Hasil analisis hierachical moderated reggression procedures menunjukkan bahawa terdapat beberapa faktor penggantian kepimpinan yang mempunyai kesan moderasi terhadap kepimpinan transformasi dalam komitmen dan perlakuan warga organisasi pendidikan. Di samping itu, keputusan juga menunjukkan bahawa: (1) kepimpinan transformasi dan penggantian kepimpinan mempunyai kesan secara unik ke atas variabel kriterion, dan (2) jumlah varians yang diperoleh daripada kepimpinan transformasi dan penggantian kepimpinan ke atas variabel kriterion adalah meyakinkan. Implikasi kajian berkaitan kefahaman terhadap kesan kepimpinan transformasi dan penggantian kepimpinan turut dibentangkan.