Umexpert dan pengurusan penerbitan - Koh, Ai Peng (Persatuan Pustakawan Malaysia, 2014)
UMExpert merupakan sistem sehenti Universiti Malaya (UM) yang merangkumi segala maklumat penyelidikan dan profail para akademik. Objektif utama penubuhan UMExpert membolehkan maklumat berkenaan mudah diakses dan dijana dalam format mengikut keperluan pelbagai pihak. Ia juga meningkatkan visibilliti dan imej penyelidikan dan penerbitan UM secara global. Sejak penarafan universiti tempatan dan antarabangsa dipandang berat oleh kerajaan dan masyarakat Malaysia, penerbitan yang diambil kira sebagai salah satu kriteria penarafan turut diberi perhatian yang berat. Perpustakaan UM sebagai pusat menjana laporan penerbitan UM untuk semua penerbitan yang diindeks dalam ISI dan Scopus memainkan peranan yang penting. Kertas kerja ini bertujuan untuk berkongsi peranan baru dan pengalaman Perpustakaan UM dalam mengurus dan memantau prestasi penerbitan universiti.